VED KLIK HER KOMMER DU ALTID TILBAGE TIL FORSIDEN.

Frida og Wilma's Nyheder 2004

Har du lyst til, at få mail hver gang, der er større nyheder eller opdateringer på Frida & Wilma's sider? Så tilmeld dig vores mailingliste ved, at indtaste din e-mail adresse, og tast OK!


07.10.04: Den første tid med Wilma
Ja, som I sikkert har gættet så er Wilma flyttet ind hos os. Det gjorde hun jo allerede i slutning af August. Men hold da op, hvor sådan en lille hvalp ta'r tid og jeg har slet ikke haft tid til at opdatere hjemmesiden.

Og det er jo ikke fordi I ikke har rykket mig for nyt ;-)

Wilma er hurtig blevet en del af hverdagen, hun og Frida går fint i spænd. Frida har vist sig at være utrolig god til hvalpe, hun advarer tydeligt op til 5 gange inden der falder brænde ned. Hun er faktisk alt for tålmodig med Wilma, som får lov til en masse ballade. Frida er nu med på Wilma's hvalpehold hver gang og fungerer som opdrager på alle hvalpene. Hun har fået virkelig meget ros for sin opførsel.

Wilma kan nu også være hjemme hele dagen uden at tisse og lave andet på gulvet dvs. hun faktisk holder sig i 9 timer og det er jeg ret imponeret over at hun allerede kan.

Hun går løs i skoven hver dag og kommer fint når der bliver kaldt på hende, hvilket man helst skal gøre i god tid før der komme joggere forbi (de er altså for sjove).

Tirsdag d. 14.9.2004 var en stor dag i Wilma's liv. I de snart 3 uger jeg havde haft hende på det tidspunkt har hun været med Frida til hyrdetræning hver uge, men det har ikke rigtig interesseret hende.

Hun løb som sædvanlig rundt udenfor hegnet og legede med de andre hunde og fik undersøgt en masse "spændende" ting, men pludselig stod hun med hovedet helt inde i hegnet og kiggede på får, mens hun småpeb.

Jeg tænkte: "Nu skal hun prøve" og jeg fik lov til at tage hende ind til fårene efter at 2 madammefår var blevet taget ud af flokken.

Så slap vi hende ellers løs, først var hun mest interesseret i fårelort, men så begyndte hun at løbe lidt efter dem og de flyttede sig. Så var det pludselig sjovt og hun fik fart på. Hun løb efter fårene og gik endda i balance. Hun tændte bare fuldstændig - 12 uger gammel. Hun stillede sig endda op og tog konfrontationen med et får, som ikke ville flytte sig og vandt.

Det var bare så dejligt og jeg var helt høj hele aftenen. Hun var bare så god og jeg var så stolt af min lille hund.

Hun er jo købt til at skulle primært hyrde, så at det også ser ud til at det virkelig er noget hun kan er jo bare vidunderligt. Siden den dag har hun været på en lille bitte tur hver uge og der er bare fart på hende. Hun begynder at arbejder fint i balance og vi kan også drive lidt med fårene. Hun arbejder med stor iver, stort mod og utrolig fart, så hun er ikke nem at fange når vi skal stoppe.


14.06.04: Så er der lidt nyt igen
Frida er tilbage i topform. Ved stævnet i Ølstykke d. 5-6.6. fik Frida point til årets agilityhund begge dage med en 8. og en 9. plads, søndag fik hun også point til Årets Allroundhund. I SP3 var jeg næsten sikker på at vi havde fået den sidste 1. pl. til at blive springchampion, men desværre blev vi kun nr. 2 af 48. Men det beviste at Frida er helt klar igen oven på skaden.

Pinseferie:

I pinsen var vi på besøg hos Rikke, Hans-Jørgen, Bobbe og Spunky på Fyn. Vi havde nogle hyggelige dage.

Lørdag var vi i Tyskland og se de tyske hyrde mesterskaber og det var en dejlig oplevelse at se så mange dygtige hund. Frida var godt nok overbevist om at hun kunne gøre det hele meget bedre og fulgte grundigt med hele dagen.

Vi så mange dygtige hunde, men én faldt jeg for. Chap ejet af Anita Hermes (som været på det tyske landshold med sine andre hunde), den arbejdede bare så godt og så havde den jo udseendet med sig. Han kunne godt være far til min næste hund ;-)
Søndag havde Rikke så fået arrangeret at vi kunne ud at hyrde lidt selv. Vi havde fået lov at låne får hos Henrik Hjelholt. Fårene går på Glorup Gods, så det var virkelig flotte omgivelser.

Fårene gik i et indhegnet skovområde med en sø. Henrik ville have alle fårene samlet ind i fangefold og så skulle nogle sorteres fra til slagtning. Resten kunne vi så træne på.

Henrik arbejdede med sine 2 hunde for at få fårene samlet ind, men det ville de under ingen omstændigheder. Senere måtte Rikke så prøve med Spunky (som er gravid og ikke så hurtig som ellers). Men det lykkedes ikke - det var varmt og hundene blev trætte. På et tidspunkt stak fårene af og løb langs søen og forsvandt. Henrik sagde til mig: " Din hund er den eneste, som ikke er træt, så du må hente dem". Ja, sagde jeg bare og tænkte: "Ups, nu bliver det pinligt, når amatørerne skal vise hvad de kan".

Jeg tog Frida og gik langs søen, jeg regnede med at fårene stod lige på den anden side, så jeg sendte hende af sted efter dem. Hun løb og forsvandt. Jeg fortsatte og regnede med at se hende, men der var ingen hund og ingen får på den anden side af søen. Så blev jeg lidt panikslagen for hvor var de? Jeg opdagede at området udvidede sig til et større skovområde og løb af sted. Pludselig kunne jeg se en stor lysning og der kom Frida stille og roligt med hele flokken. Hun kom ned til mig ned og skulle gennem et område med træer. Her stillede 2 væddere sig op og ville ikke med længere. Frida stod lidt og kæmpede med, så kiggede hun på mig. Jeg sagde: "Kom så med dem", så gik hun direkte mod hovedet af dem og sendte dem ind flokken og så kunne vi komme videre. Ved søen prøvede de at smutte modsat rundt og kom til at lukke sig selv inde i blindgyde. Frida blev sendt rundt og hente dem og så kunne vi stille og roligt fradrive fårene langs søen og direkte i fangefolden, hvor Henrik og Rikke stod klar til at lukke efter dem.

Er du gal hvor var jeg stolt af hende. Hun klarede bare at finde flokken og bringe dem tilbage næsten helt uden mig. Det kan godt være hun ikke er den store hyrdestjerne, men jeg synes nu hun gør det godt.


12.04.04: Frida har haft en travl påske

Skærtorsdag startede vi kl. 8.30 på et 2-dages intensivt agilitykursus med Regin Reinhard som instruktør. Det kan du læse mere om her.

Om aftenen da vi kom hjem blev vi inviteret på hyrdekursus med Collin Seabourne næste dag, men der var vi jo stadig på kursus i agility. Men vi fik så lov til at være med på hyrdekursets 2. dag. Så lørdag tog vi efter 2-dages agility til hyrdekursus. Det var første gang Frida rigtig var på får siden sin skade. Og hun viste ikke ligefrem de store hyrdeevner, men lidt efter lidt kom der mere gang i hende.

Søndag havde jeg i forvejen fået Collin lokket til at undervise mig lidt når jeg nu ikke kunne få plads på kurset og den aftale var der jo ingen grund til at aflyse, så søndag morgen mødte vi op i Lyngerup, hvor vi havde fået lov til at låne får og fik et par hyggelige og meget lærerige enetimer.

Vi trænede på en mark, hvor der var en stor bakke i midten og en smule fladt omkring. Frida kunne derfor ikke altid se mig eller fårene og måtter altså arbejde ret selvstændigt. Så kom der endelig gang i hende og hun fik sat fart på. Fårene var også ret livlige og det tændte hende. Collin sendte fårene væk med en af sine hunde, mens jeg havde fat i Frida og så blev hun ellers sendt ud for at finde fårene. Først var hun lidt desorienteret, men så pludselig fik hun færten af fårene. Derefter gik der ikke lang tid før hun kom over bakken med dem.

Så endelig fik hun vist nogle af sine hyrdeegenskaber og hun begyndte at blive lidt mere selvstændig. Collin har jo på sidste kursus bedt mig lære at holde min kæft og lade Frida arbejde. Det er godt nok svært, både for Frida og for mig. Frida løber ud til flokken, men så bliver hun i tvivl og vender sig om efter mig for at få videre besked om hvad hun skal, men så er det jo at jeg ikke må sige noget og bare skal stå og vente på at hun selv beslutter sig for at komme med fårene. Hold da op hvor er det hårdt....

Så det var lige 4 dage med hårdt arbejde. Mandag fik Frida bare lov til at slappe af, men det syntes hun nu ikke helt var i orden. Hvorfor slappe af hvis man kan arbejde - er vist hendes nyeste motto.


28.03.04: Frida samlede ind

Søndag d. 28.3 samlede Frida og jeg penge ind til Kræftens Bekæmpelse. Vi startede med at hente vore rute og raslebøsse i Toldkammeret, Helsingør og derefter kørte vi ud til ruten og gik i gang med at stemme dørklokker. Vi havde fået en rute med kun villaer og rækkehuse og da det var dejligt vejr fik vi gået en rigtig god lang tur. Vi havde fået 2 ruter, men det var umuligt at nå det hele inden kl. 15, hvor vi skulle være tilbage.

Vi nåede dog det meste og nåede op på at indsamle 1.992,50 kr. Det er da meget pænt for 3½ times arbejde. Desværre var der mange som ikke var hjemme, men vi fik da hilst på en masse søde og rare mennesker og fik svaret på en masse spørgsmål om hvad Frida var for en hund.

Efter sådan en lang tur var vi begge godt trætte og jeg ville ønske at jeg havde husket solcreme, men det var jo ikke til at vide at det blev så godt vejr.


24.03.04: Frida OK igen

Frida var i mandags til kiropraktor igen, fordi jeg kunne se at hun ikke var helt i orden. Og ganske rigtigt - den ene hofte var skredet lidt igen. Den anden hofte og skulderen sad perfekt. Hoften blev rettet på plads og nu er der ingen tvivl om at alting sidder rigtigt.

Jeg har simpelthen fået min hund tilbage. Igår kunne jeg se at hun gik helt normalt, hun har fået sit sædvanlige sving tilbage i numsen når hun går og da vi var i skoven om aftenen prøvede hun hele tiden at lokke mig ud på en længere tur end planlagt. Det sidste stykke tid har længden af turene været meget begrænset og Frida har heller ikke haft lyst til mere. Men nu kan de igen ikke blive lange nok. Jeg begrænser dog stadig længden noget. Frida skal stadig holdes i ro et par uger, men ellers vil kiropraktoren ikke gerne se os igen før til efteråret til et rutinecheck, når alle agilitykonkurrencerne er forbi.

Frida samler ind

Vi har fri på søndag, da vi jo ikke skal til Gundsølille og løbe agility. Så derfor har jeg benyttet chancen til gennem DKK meldt Frida som indsamler til Kræftens Bekæmpelse. Jeg har selv oplevet kræft på tæt hold, så jeg synes det er godt formål at støtte. Min mormor døde af det og senere har begge mine forældre haft kræft, men de er da heldigvis raske idag.


16.03.04: Frida er skadet

Frida har den sidste uges tid haft problemer med at støtte på det ene bagben. Efter et uendelig antal opringninger og en aflyst tid kom vi endelig til kiropraktor igår. Frida har lavet et voldsomt vrid/vending så hun har forskubbet begge hofter. Den ene op og den anden ned. Hendes ene skulder var også belastet pga. kompensering. Alt er nu rettet på plads og sidder forhåbentlig som det skal, men Frida skal holde min. 3 ugers pause fra al træning og konkurrencer. Så alt er aflyst og nu skal hun så bare holdes i ro (lettere sagt end gjort).


01.01.04: Frida's Nytårsaften

Denne nytårsaften blev den bedste for Frida i flere år. I starten var Frida ikke bange nytårsaften, men så for et par år siden gik det helt galt. Hun fløj rundt og gøede hele aftenen og var fuldstændig umulig at få kontakt til. Da hun havde udmattet sig selv totalt faldt hun i en nærmest komalignende søvn. En time senere vågnede hun og det hele gentog sig igen. Jeg troede simpelthen, at hun ville ende med at tage livet af sig selv.

Til næste nytår var jeg derfor meget opmærksom på det og startede hende et par måneder i forvejen på beroligende urtepulver, lyd CD og senere kom blomsterdråber til. Jeg ville gerne prøve noget alternativt inden vi gik over til reel bedøvende medicin, som jeg helst vil undgå. Det nytår gik bedre, men hun gøede stadig meget og var egentlig en plage for sig selv og alle omkring.

I år havde jo så besluttet, at nu skulle det være slut. Enten fandt vi en løsning på problemet eller også måtte vi næste sidde på en ødegård langt ude i de svenske skove. Hellere det end at se hende sådan.

Hvor jeg bor har vi meget fyrværkeri hele året, faktisk hver evig eneste weekend er der gang i et eller andet. Så vi har haft rige muligheder for at træne. Og her i december har hun overhovedet ikke været alene hjemme. Især ikke den sidste uge, hvor der har været fyrværkeri næsten uafbrudt fra kl. 8 morgen til kl. 1 om natten.

Træning har egentlig været meget simpel. Gør hun når der er fyrværkeri får hun et bestemt "Nej" og så gør jeg en af flere ting: 

  • Tier hun bare stille og lægger sig, roser jeg og hun får evt. en godbid. 
  • Fortsætter hun distraherer jeg hende enten ved at lege med hende eller ved at træne forskellige lydighedsøvelser med brug af klikker.
  • Er det meget slemt med bragene og hun vil have tryghed, så kommer hun på skødet, mens jeg roser hende.

Og det er lykkedes! Vi havde en dejlig nytårsaften, hvor jeg godt nok hele tiden var opmærksom på hende og roste og uddelte godbidder eller legede. Men hun var meget rolig og reagerede kun på de værste brag i løbet aftenen. Da det hele gik løs kl. 12 lå hun på skødet og selv om hun stressede noget og derfor lå og gispede en del, så gøede hun slet ikke, men lå bare helt roligt.

Da det var stilnet lidt af gik hun stille roligt med på gulvet og lagde sig med maven i vejret og hyggede sig.

Det har været lidt af et arbejde og der er forsvundet et par kilo godbidder, men det var det hele værd.

Gå til nyheder fra 2004 eller 2002-2003

 

Frida Wilma Asta Agility Hyrdning Rally og LP Fotoalbum Diverse

Historie

Familie

Stamtavle

Div. aktiviteter

Fotoalbum

Frida's fanside

Historie

Data/stamtavle

Udstilling

Fotoalbum

Data/Stamtavle

Hyrderesultater

Fotoalbum

Frida og AG

Agilityrejser

Frida's resultater

Frida AG foto

Om hyrdning

Frida hyrder

Wilma hyrder

Asta hyrder

Resultater

Hyrdefotos

Frida og LP

Frida's resultater

Frida's LP fotos

Wilma's resultater

Asta's resultater

 

Frida's fotos

Wilma's fotos

Asta's fotos

Modelfotos

På tryk

Videofilm

Blog

Gl. nyheder

Youtube

Vi mindes

For sjov

Gæstebog

Denne side er sidst opdateret: 31-12-2006 09:56 . 

Indholdsfortegnelse. Webmaster. Kontakt os. Copyright©2002-2011 - Janne Litgov.